回應羅冠聰民主峰會致辭 陳智思:不應因制度與他國不同便抹黑香港

0
133

行政會議召集人陳智思今日(11 日)被傳媒問及前立法會議員羅冠聰,早前獲邀於美國民主峰會演講一事。陳智思表示,各地民主制度有異,不應因制度與其他國家不同,就抹黑本港。

對於羅冠聰在美國的發言,陳智思稱感到很可惜,認為在不同地方,有不同民主制度,「唔可以單方面因為我哋國家嗰套制度,或者我哋香港嗰套制度,係同呢啲國家,又同其他參與討論嘅國家有唔同,佢就要抹黑我哋,等於我哋都唔應該抹黑人哋國家」。

他又指,別的國家也有自身問題,「就算呢啲西方大國,佢哋都面對緊佢哋制度之間嘅矛盾,佢哋國民對於自己嘅制度都有保留」。他重申應公平對待他國,不應純粹透過一個場合,批評其他國家的民主步伐,「你睇吓我哋國家過去嘅經濟改革之下,成個 14 億人,整體大家生活係好過以前,所以大家對我哋國家,自己一套嘅民主模式係沒有異議」。

立法會換屆選舉將於本月 19 日舉行。對於有指警方將會在立法會選舉日前夕協助保管選票,陳智思表示,不清楚當中細節,但認為能確保選舉的公正性,任何安排可令選票安全,也是好事。