6%公務員未打針 何俊賢:意識形態唔好 蔣麗芸:唔係有錢檢測就大晒

0
47

公務員事務局局長聶德權表示,截至本月初,已注射第一劑疫苗的公務員佔整體 94%,不過建制派立法會議員不收貨。民建聯漁農界議員何俊賢批評拒打針公務員「意識形態唔好」、「衰格」,提議政府以接種疫苗作公務員升遷考慮因素。另一民建聯議員蔣麗芸亦斥責寧自費檢測而不打針的公務員抱着「有錢就大晒」的心態,認為是違反誓言。

立法會今早 (20 日)舉行公務員及資助機構員工事務委員會會議,聶德權交代公務員最新接種數字,至本月初,已打第一針的人數佔整體公務員人數 94%。根據現行安排,由 2021 年 9 月 1 日 起 , 除了持有醫生證明書證明健康狀況不允許接種疫苗的人員外,所有未接種第一劑疫苗的政府僱員,都必須在工作時間以外自費每兩星期進行核酸測試。

蔣麗芸質疑公務員不打針違反誓言

民建聯何俊賢有公務員拒絕打針,他提議政府以接種疫苗作為公務員升遷的條件,「就畀佢揀,你影響升遷嘅,你咪揀唔好升囉」。聶德權稱,公務員若選擇不接種疫苗,又拒絕檢測,將會進行紀律處分。但何俊賢不收貨,他批評拒絕打針的公務員意識欠佳:「自費檢測,我去,但係我冇提供醫生證明,咁樣其實就係佢個人嘅意識形態唔好吖嘛,你明唔明呀?因為佢衰格。」

同為民建聯的蔣麗芸亦指,對於近萬公務員未打針感到驚訝,「佢哋唔係話醫生唔叫佢打,而係佢寧可每個月或者每星期走去攞兩百蚊自己去驗,咁你話畀佢聽唔係佢有錢就大晒。」她續指,公務員有責任接種疫苗,因為他們要服務市民,「你身體唔得,我哋明白,盡量小心。但係有啲可以打嘅,佢寧可選擇唔打,呢啲人公職嘅心都冇,違反佢嘅誓言。」