荔枝角收押所電腦故障 大批家屬未能探訪大排長龍 懲教酌情處理

0
159

正值聖誕節,荔枝角收押所今早(25 日)電腦系統出現故障,大批家屬到達後方遭告知有機會未能探訪。懲教處隨後完成系統維修,讓截龍時間前抵達的家屬入內探訪。

劉穎匡因初選 47 人案被還押接近 10 個月,其女友黃于喬(Emilia)今早十點半抵達收押所外,見門外大排長龍,她被職員告知系統故障,「職員就話今日電腦個 System 壞咗,咁就搶修緊,又話因為假期問題,搶修人員就可能未咁快到,就話今日有可能冇得探啦」,她又引述當時職員稱「試吓搶修啦,如果 12 點前都搶修唔到嘅話,就冇㗎喇。」

荔枝角收押所的親友探訪截龍時間為中午 12 時,Emilia 向記者表示,過了截龍時間,約 12 時半收押所外仍有人龍,現場約 200 人。接近一時多懲教署完成系統搶修,職員向家屬表示,今日可讓家屬酌情入內探訪,Emilia 終於約下午兩時半完成探訪。

Emilia:悉心打扮冀積極面對

對於今日情況,Emilia 本以為未能探訪,「嗰陣時其實真係好唔開心、好想喊,唉今日冇得探,佢可能又會擔心我又有咩事。」她對每日僅有的 15 分鐘探訪時間十分珍惜。Emilia 今日因聖誕節,而特意裝扮自己,頭帶鹿角,穿上有「Ho Ho Ho」字眼的背心,她稱會在節日時做些較特別的事,因在無可奈何的情況下,仍要盡量積極去面對。

至於今早十點半抵達收押所外的陳小姐指,今早被職員告知系統故障,正等維修人員到場,「整到就可以入去探,整唔到就冇。」最後等候兩小時後,電腦系統恢復正常,可入內探訪。

記者就事件詢問現場的懲教處職員,職員表示電腦今早出現故障,經職員搶救後恢復正常,現酌情延長探訪時間到下午一時,讓在原定時間前到達的家屬可進行探訪。

家屬:驚佢哋喺入面失望

到收押所探望未婚夫的肉丸(化名)則表示,由 11 時開始等候入內,最後下午一時多完成探訪,較平日所用時間長。對於可能未能探訪,她表示失望,「都驚佢哋喺入面失望。」正值聖誕,她指藉着探訪可與家人見面,「見下,過下節。唔開心都一定,好彩最後尾都探到。」

Emilia 向記者認為酌情處理合理,因不少人從屯門、天水圍到收押所,希望在節日家人相聚,「我哋真係早過 12 點嚟,係應該係有得探,咁佢最後都安排到都係好事。」