【立法會爭位】張華峰「墮馬」 經民聯主席盧偉國:自己不是業界難答落敗原因

0
331

完善選舉制度後的首場立法會選舉結束,經民聯派 8 人出選,僅張華峰落敗。他沒出席經民聯下午的記者會。主席盧偉國形容張是「性情中人」,當然有一定的情緒,對於落敗原因,盧偉國認為有很多因素,但他不是金融服務界,無法具體回答。

張華峰「墮馬」敗給李惟宏 

8 名經民聯參選人中,梁君彥、盧偉國、林健鋒、劉業強、吳永嘉均成功連任功能組別議席,陸瀚民和梁美芬就奪得選委會界別議席,但已連任兩屆金融服務界的張華峰卻「墮馬」,敗給出身證券世家、首次參選的李惟宏。

盧偉國:勝負有不同因素

盧偉國指:「肥老闆都喺一個性情中人,係一個咁辛苦嘅選舉工程裏面,結果唔係咁理想當然都有一定嘅情緒,但佢都同我哋講安然面對結果。」盧指,張會繼續為業界發聲。

被問到張華峰落敗原因,盧認為勝負有不同原因,他不是張的界別,無辦法作出具體回答。

梁君彥:投票率比好多地方都喺咁上下

對於今屆投票率僅三成,現任立法會主席梁君彥指,「其實三成嘅選舉(投票率)比喺好多地方,都喺咁上下,所以我唔覺得個投票講曬所有嘢,而係過程選出嚟嘅結果比較重要。」